IKIGAI – intre pasiune, competente si realitatea sociala

TU pentru ce te trezesti dimineata?


Ikigai este un concept nascut in cultura japoneza din Okinawa si inseamna „sensul vietii”, „sursa valorii din viata” sau motivul pentru care te trezesti dimineata.  Japonia are printre cei mai longevivi locuitori ai lumii, cu o speranta de viata de peste 83 de ani iar Okinawa, numita si „taramul imortalitatii”, este una dintre prefecturile Japoniei cu cei mai multi si mai fericiti centenari din lume. Nu stiu daca au gasit secretul fericirii dar, matematic vorbind, probabilitatea este mai mare sa fi adunat mai multe clipe fericite intr-o viata atat de lunga.


Pe scurt, care este teoria derivata si imbratisata si de catre occidentali din conceptul de ikigai?

Starea de ikigai este atinsa cand fac acele activitati care imi plac, le fac cu pricepere si indemanare, exista nevoia in mediul extern si cineva dispus sa plateasca pentru ele. Care este Ikigai-ul tau?

Ce iti place sa faci
Care sunt activitatile pe care iti face placere sa le faci? Daca ti-au venit imediat in minte activitatile care iti displac, mai scotoceste in interiorul tau si identifica-le pe acelea pe care le faci „cu drag”, „din tot sufletul”, cele care iti fac cu adevarat placere. Ai observat cat de repede ti se pare ca trece timpul cand faci lucrurile care iti plac? Si ce satisfactie ai cand ai finalizat o activitate draga tie? Cum ti se pare efortul pe care l-ai depus cand ai facut un lucru „din toata inima”?
De cat ori te-ai surprins pana acum ca ai renuntat la un job sau proiect in care „te-ai plictisit”, „nu-ti place” sau „nu te reprezinta”? De cate ori, inainte a accepta un job, te-ai intrebat daca activitatile presupuse de viitorul tau rol sunt atractive si interesante pentru tine, fie ca seamana cu cele pe care le-ai facut pana acum cu placere sau iti doresti sa ai ocazia sa le faci? Ei bine, jos palaria in fata recrutorilor care investigheaza, in procesul de selectie pentru un job, motivatia candidatilor pentru jobul respectiv! Bine, daca nu ai intalnit inca recrutori care sa te intrebe, in afara de „Ce salariu iti doresti pentru jobul asta?”, si despre valorile si principiile tale de viata, interesele si asteptarile tale profesionale,  inclusiv in ceea ce priveste tipurile de activitati pe care care iti face placere sa le faci, e ok, fii tu propriul tau „recrutor” atunci cand alegi sa faci o schimbare profesionala. Si alege in cunostinta de cauza referitor la ceea ce TU iti doresti sa faci. Pentru ca asta vei face 8 ore pe zi, in fiecare zi.

Ce stii sa faci
Imi place sa cant. Si din voce si la tobe. Dar nu am ureche muzicala si, din ce imi reproseaza vecinii, sunt complet afona! Atunci care e probabilitatea sa fiu fericita intr-un job in care fac ceea ce imi place dar, neavand competentele necesare, si nici un vadit potential in aceasta directie, rezultatele sunt dezastruoase? Ce Angajator ma va tine intr-un job in care muncesc mult si cu drag dar fara folos (a se citi aici „fara rezultate bune, performanta”)? Cine ma cumpara daca ceea ce fac nu aduce valoare Cumparatorului?
Cand am potential sau chiar abilitati necesare pentru un anumit tip de activitati, de exemplu de a lucra cu cifrele, si rezultatele mele vor fi pozitive in activitati care presupun lucrul cu cifrele. Cand am anumite daruri naturale inca nedescoperite si / sau slab dezvoltate (potential) – atunci prin studiu permanent si mult antrenament in acea directie voi ajunge la atingerea acelorasi rezultate pozitive cu un efort constient mai mic. Iar daca mi-am ales un job din pasiune si am si abilitatile necesare, performantele mele vor fi imbatabile.

Ce oportunitati reale de lucru poti gasi sau prognoza in societate
Mi-am gasit pasiunea in viata si am abilitatile necesare pentru a lucra in directia pasiunii mele. Dar pot gasi in societatea in care am ales sa traiesc si posibilitatile de a le pune in practica? De exemplu: imi doresc sa fiu un reputat cercetator in neurocibernetica aplicata si am gandirea analitica, capacitatea de abstractizare necesare sa devin un bun cercetator. Si nu exista in societatea in care traiesc un astfel de job. Ce fac? Ma adaptez sau astept ca pe piata muncii din Romania sa apara astfel de joburi?
Mai mult, exista o anumita ciclicitate a meseriilor in piata muncii, o crestere si o descrestere a ofertelor de locuri de munca in anumite domenii, in functie de stagiul de dezvoltare a societatii respective. Tot asa, apar anumite meserii noi in timp ce altele dispar sau se transforma, in functie de dezvoltarea tehnologica, sociala, economica si chiar culturala a tarii respective. In 2003 – 2005 erau intens cautate si apreciate meseriile de contabil sau consilier juridic. In 2020 contabilitatea in corporatiile de tip BPO sau SSC s-a scindat in alte noi joburi, mini specializate, de tip Account Payble, Account Receivable, Master Data, Account Ledger. Tot in 2020 vorbim de specialisti de Employer Branding, Specialist Social Media, Content Manager, Community Manager, Specialist protectia datelor, etc. In acelasi 2020, cate meserii de Aburitor pluta, Afumator carne, Ajutor fochist, Ascutitor scule, Broder manual, Cablator franghii, etc mai sunt la cautare in piata romaneasca?

Din ce poti sa iti castigi existenta
Sa presupunem ca sunt un bun artizan care impleteste sosete de lana cu multa indemanare si placere. Pot face sute de modele frumos finisate si din materialele cele mai alese. Dar lumea nu mai poarta sosete de lana – prefera sosetele importate, tricotate la masini speciale, cu modele colorate si din materiale sintetice. Sau chiar nu se mai poarta in acest an deloc sosetele. Ce faci cand rezultatele muncii tale dragi, de calitate superioara, nu gasesc pe piata un Cumparator care sa aiba nevoie de ele?
In concluzie, in baza alegerilor pe care le facem, putem trai urmatoarele paradoxuri:
- Facem doar actiunile care ne plac si la care ne pricepem, care sa ne aduca implinire sufleteasca dar si un sentiment de inutilitate sau buzunare goale daca societatea nu are nevoie de ele sau nu e dispusa sa plateasca pentru ele;
- Alegem o cariera bine platita in piata, in care facem lucrurile la care ne pricepem cel mai bine dar care, daca nu le facem „din inima”, ne aduc confort material si un gol sufletesc pe masura;
- Identificam si raspundem prompt oportunitatilor profesionale de care societatea are nevoie si este dispusa sa le plateasca, iar aceasta capacitate de adaptare rapida ne poate aduce confortul material dorit dar, fara pasiune si competente dezvoltate in timp (ce ne dau consistenta), in aceasta directie, ne vom lupta permanent cu incertitudinea zilei de maine.
Este mai putin probabil, daca nu utopic, sa cred ca pot influenta cum imi doresc nevoile societatii in care am ales sa traiesc si disponibilitatea ei de a plati anumite activitati profesionale. Ce tine de mine, insa, este sa fac alegeri.

Ce pot alege?

  • sa fac ceea ce imi place
  • sa identific ceea ce imi place sa fac
  • sa imi antrenez potentialul / priceperile in directia a ceea ce imi place sa facsa imi antrenez potentialul / priceperile in directia a ceea ce imi place sa fac
  • sa imi dezvolt permanent cunostintele si abilitatile pentru a raspunde cu succes oportunitatilor profesionale din piata
  • sa tin ochii larg deschisi pentru a identifica oportunitatile profesionale din mediul extern
  • sa imi fixez limitele intre ce fel de compromisuri doresc sa fac intre ceea ce imi place si ce sunt dispus/a sa fac pentru a castiga bani, faima, etc
  • societatea in care vreau sa traiesc
  • sa ma plang
  • sa actionez
  • sa imi fie teama
  • sa imi depasesc temerile
  • sa ma limitez
  • sa incerc
  • sa fiu fericit/a
  • orice altceva.
Tu ce alegi sa faci?